Orientació Jardins Imperi

ORIENTACIÓ JARDINS IMPERI 2018

Activitat organitzada pel Club Excursionista Sense Fronteres dels Pallaresos, pel dissabte 3 de març de 2018. Abans de la 6ª Calçotada del Ball de Diables.

CESF-Jardins _Imperi_2018

Vols conèixer l’orientació? Vine el dissabte 3 de març a la pista esportiva de Jardins Imperi, a l’Avinguda 11 de Setembre de Els Pallaresos.

Una activitat ideal per descobrir les curses d’orientació o fer un bon entrenament. Una cursa apta per tothom i per a totes les edats.

Lloc i hora: pista esportiva de Jardins Imperi, a les 10:00 del matí. La sortida i arribada estaran al centre de competició situat al voltant de la pista esportiva

Horaris:

 • 10:00 Obertura inscripcions (1€/adult, menors acompanyats gratuït)
 • 10:40 Introducción orientació
 • 10:55  Lliurament de targetes control
 • 11:00 Sortida en massa categoria Open – Score (13 fites) 
 • 13:00 Hora límit d’arribada
 • 13:15 Tancament final
 • 14:00 Dinar – 6ª Calçotada del Ball de Diables dels Pallaresos (tickets previs a l’ajuntament)

Circuit:

 • Categoria OPEN, circuit únic apte per tothom, per a gent que s’inicia amb l’orientació. Nivell tècnic baix (13 fites).

 

OJI18-Open.jpg

La cursa es disputarà per a la zona rural de Jardins Imperi dels Pallaresos i voltants. Una àrea que conté zones amb boscos i camps. Durant la cursa estarà prohibit creuar els carrers indicats al plànol i carreteres.

cesf-moe-z0

cesf-moe-z3.jpg

cesf-moe-z1

Mapa: Realitzat l’any 2017 per Teresa Bolaño amb Base Lídar ICC i amb simbologia ISOM 2000.  La zona de la cursa hi ha algunes zones, poques, de bosc penetrable, però la major part és bosc impenetrable, el que obliga a buscar les millors opcions per corriols i camins.

 • La competició es correrà amb un mapa d’escala 1:5.000, adaptat a les normes ISOM2000.
 • Equidistància entre corbes de nivell: 5 metres.
 • L’àrea total de competició és aproximadament de 5 km2.
 • Impressió en A4 amb la descripció de controls.

Equipament recomanat:

 • Calçat i roba adequat per a caminar per la muntanya. Aconsellable protecció total de les cames.
 • Bruixola (opcional, està bé per endinsar-se dins les curses d’orientació).
 • Bolígraf o retolador permanent.
 • Mapa i tarja de control ho donarà l’organització el mateix dia.

La participació és individual o equip (màxim 4 o 5 persones), però els menors d’edat han d’anar acompanyats per un adult responsable.

Dossier Tècnic – Prèvia: Tothom pot participar-hi, tant si es vol fer corrent, com caminant tranquil·lament. S’han de visitar el màxim de  fites possibles, marcades en el mapa, en un temps límit de 2 hores, sense recorregut preestablert, és a dir, que cada equip tria l’ordre en què les visitarà. Sortida en masa a les 11:00 hores.

Els 13 controls tenen la mateixa puntuació.

En el cas que un equip completi totes les fites, abans de les dues hores de límit, es tindrà en compte el temps que hi ha invertit.

La cursa està pensada per fer-la amb tota la familia, amics o equip, però no hi ha cap problema si una família es vol dividir.

Mentre duri la cursa l’equip no es pot separar. Convé portar, almenys, un telèfon mòbil per equip, un bolígraf o retolador permanent, i és recomanable portar i saber fer servir una brúixola (sempre opcional).

La cursa resta oberta a tothom que hi vulgui participar: amics, familiars…

Tot i no ser una cursa competitiva, agafarem el temps i la puntuació dels equips. Nomès com a referència, no volem que us quedeu amb els freds numeros, l’important és l’experiència i la bona companyia.

Crònica: Després d’una setmana de temps de bojos, aquest dissabte vam tenir un temps quasi primaveral i excel·lent per moure’ns pels boscos i camins.

 

_MG_3126-1.jpg

Amb el format ràpid i humil que vàrem organitzar la cursa en temps express sabiem que no seria multitudinari i que podriem tenir un tracte més proper amb tots els participants. Finalment, vam ser 36 orientadors repartits en equips. I la majoria va aconseguir trobar bastantes fites tot i que en hi havia alguna de més “amagada”…

Després unes breus indicacions del funcionament de les curses d’orientació, vam fer el repartiment dels mapes amb les descripcions i al lio…

Al ser una cursa popular vàrem agafar els punts i els temps de cursa com a referència.

Al ser orde lliure (score) la sortida va dur a cada equip a fer-se mentalment la seva estratègia i seguir el seu instint.

Va ser un entrenament per anar fent boca al club i als orientadors de cara al dissabte 26 de maig quan cel·lebrem el World Orienteering Day Els Pallaresos, amb un cursa per equips amb més extensió i esperem més assitència d’orientadors.

Salut i Fites!
Les curses d’orientació: Són competicions esportives camp a través, contrarellotge i, generalment, de caràcter individual. S’ha de passar obligatòriament per un nombre determinat de fites o controls assenyalats en un mapa però és l’orientador qui decideix quin és el camí òptim per anar d’una fita a una altra. El que passa per tots els controls o fites en el menor temps és el guanyador de la cursa.
Per orientar-se només s’utilitza un mapa i una brúixola, dues eines que permeten saber on ens trobem, calcular distàncies, veure on hi ha desnivell, conèixer els diferents elements del terreny,… tot per poder escollir la millor ruta per anar a cada fita.
Sovint el que més corre no és qui venç. Tant o més important que la forma física és la capacitat de concentració, d’interpretació del mapa i de contrastació amb la realitat, per evitar cometre errades i triar la ruta òptima.
A més, és un esport ideal per a les famílies ja que cada franja d’edat i nivell té la seva pròpia categoria.
Al web de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya podeu trobar més informació d’aquest esport i veure alguns vídeos al menú multimèdia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s