La Flama del Canigó 2017

Aquest Sant Joan 2017 serà recordat com una de les fites del club. El Club Excursionista Sense Fronteres fou qui pujà al Canigó, cim sagrat dels catalans, la matinada del 23 de juny per encendre la Regeneració de la Flama, que hores més tard encendria la foguera de Sant Joan dels Pallaresos.

Els Pallaresos van ser representats pel nostre club a la fita de l’excursionisme, catalanitat i festa tradicional més important dels pobles de parla catalana.

flama_2017

“Pujarem al Canigó a buscar un anhel de llibertat, d’amor a la natura i entre tots els pobles. I encendrem un foc …. element primigeni de vida, de voluntat i passió, de desig i poder, de motivació i força de voluntat.

Foc regenerador … encendrem una Flama … símbol per a un renaixement i una esperança.

Duem foc a l’ànima i som vius, molt vius enmig de les muntanyes”.

Quim Gavaldà

La nostra tasca per poder aconseguir una de les escases autoritzacions que es concedeixen a tot Catalunya per accedir al cim del Canigó la nit de 22 al 23 de juny (60 cotxes de Catalunya i 20 de la Catalunya Nord), practicament va començar després de Sant Joan de 2016. Ens vam assabentar de totes les sol·licituts, permisos, autaoritzacions, etc. per poder tenir una oportunitat i després esperar a tenir sort a l’adjudicació de autoritzacions. Sabiem que seria díficil (quasi impossible) aconseguir-ho però la feina que depenia de nosaltres la vàrem fer de forma impecable, ordenada i convençuts. Evidentement, amb la tranquilitat que et deixa saber que has fet la feina ben feta vam esperar la resolució de principis de juny.

Amb l’autorització nº 49 el nostre club pujaria al Cim del Canigó per representar al poble dels Pallaresos durant la Regeneració de la Flama del Canigó 2017. Amb tots els pasos en orde:

flama2017_49

 • Carta de Compromís amb la Flama
 • Autorització d’accès al Massis de Canigó per la Gendarmeria
 • Autoritzacions als Agents Rurals pel pas de la Flama
 • Assegurança de responsabilitat de dur foc dins al Massis del Canigó

 

aplec

Després d’un llarg viatge amb cotxe des de Pallaresos vam poder pujar fins al Coll de Cortalets, on va començar l’ascens fins al cim del Canigó i retornar al Refugi de Cortalets (9 km i 1400m desnivell acumulat).

Ascens al cim del Canigó

canigo_rutacanigo_altimetria

La pujada continuada, ja de nit, es podia veure com la llum del dia deixava veure les llums dels caminadors mentre s’enfilaven al cim. On a les 12 de la nit del 23 de juny s’encendria la foguera amb la Flama guardada al castell de Perpinya durant tot l’any.

Tot i ser a un cim dels Pirineus a quasi 3000 metres hi havia poc vent i les temperatures lleguerament per sota dels 10ºC.

Arribada l’hora assenyalada, mentre la foguera s’alimenta de la llenya portada d’arreu dels Països Catalans, es llegueix el manifest i s’entonà un emotiu “Cant dels Segadors”.

Un cop obtinguda la “nostra flama” retornem al refugi per fer-hi nit, tot devallant per la muntanya.

 

Amb el Sol iluminant ja el Canigó desfem el camí de muntanya i ens dirigim a Igualada per fer el canvi amb la Colla de Motos dels Pallaresos.

FC_2016-2

Horaris i recorregut de la Flama del Canigó:

 • Motos sortida des d’Igualada a les 16:30 h
 • BTT sortida de Vilabella a les 18:00 h
 • Arribada BTT a les 19:15 h a Els Pallaresos c/ Cruilla.

Les entitats van distribuir-se per cobrir els trams del circuit per dins del poble:

 • Afer de la Dona
 • Associació Nacional Catalana
 • Ball de Diables dels Pallaresos
 • Club Excursionista Sense Fronteres
 • Penya Barcelonista
 • Jubilats
 • Pubillatge
 • Colla Gegantera

Flama2017-CE Sense Fronteres

21:30 Lectura del Manifest de la Flama 2017 a la pista del 11 de Setembre per la Colla Gegantera.

Seguidament entrega de la Flama del Canigo al Ball de Diables. El Ball de Diables guarda la Flama del Canigó fins l’encesa de la Foguera de Sant Joan a les 12 de la nit, enmig d’una orgia de foc.

Cal reconèixer la tasca logística de l’ANC per fer la retransmissió en directe al web de tot el trajecte i la projecció a la pantalla de la pista del 11 de setembre.

I finalment la festa del foc … la foguera de Sant Joan 2017!!!

Salut i bon estiu, ens veiem pels boscos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s