Montserrat

Ruta de tot el dia organitzada pel Club Excursionista Sense Fronteres dels Pallaresos, pel dissabte 12 de novembre de 2016. Una sortida tan especial, de les que fa club, va tenir una forta resposta de 46 caminadors (dels 49 que vàrem anar a Montserrat) i amb molt bona comunió vam fer camí plegats.

Montserrat 2016

RUTA ENTRE EL MONESTIR DE MONTSERRAT I EL CIM DE SANT JERONI (1237M)

 • Itinerari previst: Funicular de Sant Joan (pujada) – Pla de les Taràntules – “les Gorres” – Serra de l’Alzines de les Paparres – Ermita de Sant Jeroni – Cim de Sant Jeroni (1237 m) – Torrent de Santa Maria – Pla dels Escurçons –Pla dels Ocells – Pas dels Francesos – Escales dels Pobres –Monestir de Montserrat (8 qm aprox.)
 • Lloc i hora: Institut dels Pallaresos, a les 8:00 del matí, sortida amb Autobus (55 places).
 • Sortida ruta: Funicular de Sant Joan, a les 10:20 del matí.
 • Horari: 4 hores (amb parades).
 • Distància i Desnivell: 8 quilòmetres amb 300 metres de pujada i 500 metres de baixada.
 • Dificultat: MITJA-SUAU, apte per a qualsevol persona a qui li agradi caminar i nens.
 • Punts d’aigua: No hi ha cap font. Cal dur l’aigua necessària des de la sortida.
 • Tornada: sobre les 18:00 al pàrquing de bus.

Equipament recomanat:

 • Calçat adequat per a caminar per la muntanya.
 • Aliments i beguda (esmorzar i dinar per la ruta)
 • Motxilla petita, es recomanable que els nens s’acostumin a dur-la.
 • Si el temps és inestable, protecció per a la pluja. (Tres dies abans s’actualitzarà amb la previsió meteorològica prevista).
 • Bossa d’escombraries per a les vostres deixalles.
 • Un bastó d’excursionista us ajudarà a impulsar-vos i a mantenir l’equilibri.

Requisits:

 • Els menors han d’anar acompanyats d’una persona adulta.
 • Ser socis o estar convidades personalment pels organitzadors de l’activitat i pagar el donatiu de foment de l’esport al medi natural.
 • Tenir la forma física adequada.
 • Ser conscients que formem part d’una activitat en la que participen lliurement i on ningú assumeix la responsabilitat dels accidents o incidents que es puguin produir.

Notes:

 • Els desplaçaments d’anada i tornada es faran amb autobús exclusiu.
 • Som una entitat excursionista constituïda amb la finalitat de donar a conèixer els esports de muntanya.

Aquesta excursió NO és cap prova competitiva. La intenció és fer una ruta per conèixer i gaudir d’aquests bonics paratges que recorre la Serra de Montserrat.

CIM DE SANT JERONI DES DEL MONESTIR DE MONTSERRAT

Reportatge fotogràfic de Montserrat 2016 (160 fotos)

Ruta: Funicular de Sant Joan (pujada) – Pla de les Taràntules – “les Gorres” – Serra de l’Alzines de les Paparres – Ermita de Sant Jeroni – Cim de Sant Jeroni (1237 m) – Torrent de Santa Maria – Pla dels Escurçons –Pla dels Ocells – Pas dels Francesos – Escales dels Pobres –Monestir de Montserrat.

Montserrat

Una de les rutes més clàssiques i imprescindibles de l’excursionisme català. Un recorregut d’iniciació, amb un pendent moderat però assequible per pràcticament tothom i que permet coronar el cim més alt de Montserrat i gaudir d’una panoràmica excepcional de pràcticament tot Catalunya.

Anirem a buscar el funicular de Sant Joan, el qual ens deixarà; a dalt al Pla de les Taràntules.

Tot just sortint de l’estació superior prenem el camí de la dreta, passant per sota d’un petit pont, i seguim recte direcció Sant Jeroni, tal com indica el senyal.

Passarem per davant de quatre agulles característiques anomenades “Gorres”, la més alta i amb una creu a dalt el cim s’anomena Gorra Frígia.

Anirem seguint el camí principal sense deixar-lo en cap moment.

Després d’un pas estret entre roques, hi ha un mirador a la nostra esquerra, el “mirador de la Serra de les Paparres”, on val la pena acostar-s’hi per observar les magnífiques vistes panoràmiques.

El camí es dirigeix a la capçalera de la vall, entra al bosc i creua el torrent de Santa Maria per una passera amb barana de fusta.

S’emprèn la pujada d’un tram pavimentat on, a la dreta, veurem un camí amb pendent descendent que és el que prendrem a la tornada per accedir de nou al monestir.

Al cap d’un quart d’hora aproximadament, arribem a la Capella de Sant Jeroni.

Un indicador ens mena cap a l’esquerra per assolir, en pocs minuts, el cim. Però abans, podem fer una petita aturada al mirador de Mossèn Cinto, que trobarem a mig camí entre la capella i el cim.

A dalt del cim hi ha una taula d’orientació on es pot identificar el relleu circumdant que s’estén des dels Pirineus fins als Ports i Mallorca.

La tornada al santuari es fa pel fons de la vall baixant pel camí vell de Sant Jeroni. I fem parada per dinar prop de l’ermita de Sant Jeroni, abans d’empendre la llarga baixada.

Enmig dels boscos agradables ens trobem amb comapnays inesperats …

Montserrat 2016

El camí s’endinsa en un bosc d’alzines conegut com el Pla dels Ocells. El camí no té pèrdua, tot i que en alguns casos els torrents naturals i alguns altres senders puguin desviar-se del camí original.

Montserrat 2016

Poc després s’arriba a l’antiga ermita de Santa Anna. Seguim el camí fins un dels trams més emblemàtics, és el pas dels Francesos, una zona d’esglaons encaixonada entre dues roques que ens evoca les batalles de la Guerra del Francès a Montserrat.

Des d’aquí comença la llarga baixada d’esglaons, les Escales dels Pobres, que es va baixant fins el Monestir de Montserrat.

Al llarg del camí anirem trobant els indicadors del Parc Natural que ens guiaran en tot moment pel camí correcte fins al santuari.

I després de tot el dia fem un plàcid retorn a casa havent passat un gran dia a la “muntanya sagrada” de Catalunya, disfrutant dels camins i dels caminadors.

Salut i Muntanyes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s