Pedraforca 2016

PEDRAFORCA 2016

Un dels gran reptes muntanyers del club per al primer any era el de poder fer el cim d’una muntanya emblematica de Catalunya. Ruta organitzada pel Club Excursionista Sense Fronteres dels Pallaresos, el divendres 20 i dissabte 21 de maig de 2016.

Pedraforca2016

Ascensió circular al Pollegó Superior del Pedraforca (2.506 m) des del mirador del Gresolet pujant pel Coll del Verdet i baixant per l’Enforcadura.

Els aventurers del club vàrem ser: Jordi, Lourdes, Antonio, Núria i Quim.

Itinerari (punts referència): Mirador del Gresolet – refugi Lluís Estasen (nit divendres) – sender PRC-123 – canal de Rimbau – canal de Verdet – torrent del Pletissar – coll de Verdet – cim Nord (2.438 m) – Cap de la Canal Roja – cim de la Grallera (2.484 m) – Pollegó Superior del Pedraforca (2.506 m) – Enforcadura – tartera – trencall al Pollegó Inferior – refugi Lluís Estasen – Mirador del Gresolet

Sortida des de l’Institut dels Pallaresos el divendres 20 de maig a les 17:30 del tarde, fins al mirador del Gresolet amb cotxe.

Arribada al Mirador del Gresolet, a les 20:30 del tarde. Aparcar cotxe i caminar 20 minuts fins al refugi Lluís Estasen. Dormir refugi (sala 40 llits) + Esmorzar (23,00€/persona).

Sortida ruta (dissabte) des del Refugi Lluís Estasen, a les 6:50 del matí (esmorzats i preparats per caminar).

La ruta d’ascens clàssica d’uns 8 quilòmetres i 1.000 metres de pujada i l’equivalent de baixada. Previsió de temps de 6 hores (amb parades). Dificultat d’ascens Alta (PD). Itinerari amb diverses grimpades (alguns passos de I-II amb roca bastant bona però una mica relliscosa). Ruta recomanable només per a persones amb experiència en recorreguts d’alta muntanya i acostumades a grimpar.

Equipament recomanat:

  • Roba tècnica per a alta muntanya (3 capes).
  • Calçat adequat per a caminar per alta muntanya (protecció turmells).
  • Sopar al refugi amb el que portem de casa
  • Aliments i beguda necessària per ruta.
  • Motxilla i manta tèrmica.
  • Casc (opcional, a la part final ascens pot ser útil)
  • Uns bastons telescòpics us ajudaran a impulsar-vos i a mantenir l’equilibri.

Àlbum fotogràfic oficial de Pedraforca 2016

Cartografia: Serra del Cadí. Pedraforca. PN Cadí-Moixeró. Editorial Alpina. 1:25.000.

CESF_Pedraforca2016_Mapa1.jpg

El Pedraforca, situat al Berguedà, és una muntanya màgica i simbòlica. La seva silueta és ben visible des de lluny per la seva peculiar forma de forca: els seus dos cims, els pollegons, estan separats per un gran coll, l’Enforcadura. La vista més coneguda i popular del Pedraforca és la del seu vessant oriental, des de la vall de Saldes. El massís del Pedraforca es troba situat al Parc Natural del Cadí-Moixeró i està catalogat com a Paratge Natural d’Interès Nacional per la seva gran riquesa biològica i geològica.

RECORREGUT

Des de l’aparcament del mirador del Gresolet (1.573m) comencem a caminar per la sendera de pujada per l’interior d’un bosc fins al refugi Lluís Estasen (1.670m), un refugi d’alta muntanya situat a la Jaça dels Prats, als peus de la cara nord del Pedraforca.

Al costat del refugi hi ha un creuament de camins (cartell indicador): cap a la dreta surt el camí que va fins al coll del Verdet, PR C-123.

DSCN0028

Avancem per terreny força planer en direcció O per l’interior d’un bosc de pi negre i boix. Alternem zones de vegetació densa amb d’altres de més esclarissades, que ens permeten observar l’entorn i la cara N del Pedraforca, on podem veure-hi neu. El camí travessa algunes canals amb grans blocs de roca que hem de superar. Cal destacar la canal de Riambau i la canal del Verdet.

Arribem a un punt on el pendent augmenta fins al torrent del Pletissar, on girem a l’esquerra. Continuem fins a un petit coll (1.961m) on podem observar la paret N del Pedraforca. Seguim en tot moment els senyals blancs i grocs que ens marquen el camí. Pugem ara pel corriol que remunta la canal del Verdet.

El camí amb ziga-zaga per l’interior del bosc per poder superar el fort desnivell fins al coll del Verdet (2.244m), que està situat entre el Cap del Coll del Verdet i el cim Nord del Pedraforca.

DSCN0088

En aquest punt deixem el sender PR C-123, que segueix cap al NO fins a Gósol, i seguim el camí que surt a mà esquerra en clara direcció S. Aquest camí està marcat amb fites de pedres i marques grogues.

DSCN0089

Des de lluny aquesta paret sembla infranquejable, però a mesura que ens hi aproximem podem intuir millor l’itinerari de pujada que seguirem i que avança per entre les roques. Arribem a la base de la muralla i punt d’inici de la grimpada (2.331m) per la canal del Verdet. Volem remarcar el risc i el perill que comporta l’ascensió d’aquestes característiques.

A partir d’aquí i fins al cim anem seguint els senyals grocs que anem trobant pintats a les roques, que ens indiquen el millor itinerari possible. Trobem restes de gel i neu dura que intentem evitar per grimpar per terreny rocós, més estable i segur. Pujem lentament i amb seguretat, parant atenció a no despendre pedres cap avall. En general la roca és força bona i sòlida; és un dels trams de més dificultat de la ruta, amb alguns passos de I-II.

Un cop hem superat tota la canal, caminem uns metres per l’aresta i assolim el  cim Nord del Pedraforca (2.438m). Acabem de superar el tram més vertical de la ruta. El cim Nord ens ofereix una bona visió del que ens falta d’itinerari i molt bones vistes del poble de Gósol al fons de la vall (O).

Continuem la nostra ruta cap al Pollegó Superior en direcció E. Baixem del cim Nord fins a una primera bretxa, flanquegem uns metres i grimpem pendent amunt fins al cim del Cap de la Canal Roja (2.468m), on hi trobem una gran fita de pedres.

Després de gaudir de les grans vistes que ens ofereix aquest cim, baixem per un terreny exposat fins a una segona bretxa, que separa el Cap de la Canal Roja del cim de la Grallera.

Des de la bretxa tornem a grimpar amunt seguint sempre les marques grogues i assolim el  cim de la Grallera (2.484m).

Baixem del cim de la Grallera i arribem a una tercera bretxa. Des d’aquest punt només ens falta fer la darrera grimpada fins al cim del Pollegó Superior del Pedraforca. Es tracta de la segona grimpada més llarga de tota ruta, després de la grimpada per la canal del Verdet.

Avancem uns metres per la cresta i arribem al cim del Pollegó Superior del Pedraforca (2.506m), punt culminant del massís i extraordinari mirador del Prepirineu i Pirineu català: el Cadí, Andorra, la Cerdanya, el Capcir, el Conflent, el Ripollès, la Garrotxa, Osona,… I als nostres peus: la vall de Saldes, el santuari del Gresolet i el refugi Lluís Estasen.

DSCN0144

Reprenem la marxa des del cim dirigint-nos en direcció S-SE cap a l’Enforcadura. Un senderó ben definit ens hi porta.

Arribem a l’ample coll conegut com a l’Enforcadura del Pedraforca (2.370m), que separa el Pollegó Superior (N), el Fals Pollegó Inferior (S), el Pollegó Inferior (SE), la tartera de Gósol (O) i la tartera de Saldes (E).

Des de l’Enforcadura comencem el descens per la tartera del Pedraforca, coneguda també com a tartera de Saldes. Tornem a seguir marques blanques i grogues. Baixem en fort pendent per una zona molt erosionada. El descens és complicat si no es té gaire pràctica en aquest tipus de terrenys. Recomanem no desviar-nos del camí marcat.

 A la part baixa de la tartera, deixem enrere a la dreta el trencall al Pollegó Inferior del Pedraforca (1.830m).

DSCN0208

El camí va girant a poc a poc cap a l’esquerra tot flanquejant la muntanya. El pendent se suavitza, alternem trams boscosos i zones de tartera. Finalment arribem al refugi Lluís Estasen.

Des d’aquest refugi, agafem el camí en direcció E-NE que baixa fins a l’aparcament del Mirador del Gresolet (1.573m) passant pel coll de la Cabana. Acabem així aquesta ruta que ens ha permès assolir un dels grans cim de Catalunya, una muntanya màgica que és tot un referent de l’excursionisme.

Salut i Muntanyes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s